I TVIVL? -> LAV EN OPGAVE TIL KIM!!

Delproteser

En aftagelig delprotese kan erstatte de tænder, som er mistet. Der er tale om en løstsiddende løsning, men delprotesen sider fast ved hjælp af bøjler på de naturlige tænder. Dette gør delprotesen meget nemmere at styre. Bøjlerne er støbte og er placeret på og omkring dine egne tænder.
En delprotese kan sidde i munden hele døgnet, og behøver kun at komme ud, når du skal rengøre den og dine egne tænder.

      

Det er en udbredt misforståelse, at en korrekt fremstillet delprotese skader de resterende tænder. Bøjlerne kan ikke gnave hul i tænderne, fordi tændernes emalje er alt for hård. Hvis der kommer hul i en bøjletand, skyldes det altid belægninger. En grundig daglig børstning af både delprotesen og dine egne tænder forhindrer dette.

Til gengæld kan protesernes belastning af de bærende tænder løsne disse. Behandlingen må derfor ofte anses for at være "langtids-midlertidig".

     

To typer

Der findes to typer delproteser.

Den midlertidige overgangsprotesen. Denne fremstilles i akryl (plastik) og med protesetænder. Denne type delprotese bør kun anvendes, når de resterende tænder ikke skønnes at kunne holde mere end 1-2 år.
Denne type bruges også i forbindelse med implantatbehandling som midlertidig erstatning for den/de tænder, der senere skal have en permanent løsning ovenpå de nyligt indopererede implantater.
Der er altså ikke tale om en permanent løsning, derfor kaldes den også en overgangsprotese.

    

Delprotese med støbt stel- UNITOR. En langt bedre form for delprotese udgør denne støbte protese. Her er bøjlerne og en eventuel ganeplade fremstillet i støbt metal med store styrkeegenskaber. Metaldelen kan dermed fremstilles således, at protesen fylder mindre, og samtidig opnår man en meget stærkere og mere præcis protesekonstruktion. Den er meget nemmere at vænne sig til, og man opnår et pænt kosmetisk resultat.

        

Tilvæningstid

Som patient skal man være indstillet på, at løstsiddende delproteser generelt kræver en vis tilvænningstid.
Ligeledes er fornemmelsen af at have et fremmedlegeme i munden en følelse, som kan tage lidt tid at vænne sig til. Nogle patienter affinder sig aldrig med denne delprotese, og disse patienter vil være bedre hjulpet med en brobehandling eller implantatbehandling.

      

Lige efter man har fået sin delprotese, vil de fleste opleve, at man kan have svært ved at udtale nogle ord, man kan læspe lidt. Dette er forbigående, og man kan eventuelt øve sig ved at læse højt. De første dage kan der komme lidt ømhed, men hvis det fortsætter skal du kontakte klinikken. En delprotese kan godt sammenlignes med et par nye sko, som også lige skal ”gåes til”

    

Efter nogen tids brug kan bøjlerne blive slappe, så protesen ikke mere sidder så fast. Forsøg aldrig selv at bukke bøjlerne- det er kun tandlægen eller tandteknikkeren, der ved, hvor der skal bukkes på bøjlerne.

Til forside
Print
Sitemap
 
Tandlægerne Østerågade · Østerågade 20 · 9000 Aalborg · Tlf.: 98 10 20 86 · CVR-nr.: 26145015